Tractari auto sau asistenta rutiera?

Toti posesorii de autovehicule ajung, mai devreme sau mai tarziu, in situatia sa apeleze la tractari auto sau asistenta rutiera si atunci sunt destul de stresati, totdeauna apreciind ca un astfel de serviciu obligatoriu este foarte scump, exagerat de scump – zic ei, din nestiinta – pentru ca aceasta operatiune necesita autoutilitare mari, chiar macarale – in diverse situatii – de activitate desfasurata la ore tarzii din noapte sau chiar de tractari din alte tari aflate la distante apreciabile!

Tractari auto sau asistenta rutiera?
Tractari auto sau asistenta rutiera?

In general se face o mare confuzie intre doua tipuri de servicii: tractari auto sau asistenta rutiera, intrucat acestea pot fi oferite, in cele mai multe cazuri, de aceeasi firma. Sa stabilim care este diferenta – marea diferenta – intre acestea doua.  Citam din Wikipedia:

Asistență rutieră este un serviciu de service auto destinat autovehiculelor prin care companii specializate asigură intervenția rapidă în cazul unei defecțiuni tehnice a mașinii, motocicletei sau bicicletei și are ca scop repararea ei la locul incidentului. Dacă problema nu poate fi remediată pe loc se va apela la serviciul de tractari auto pentru transportarea vehiculului la un service auto.”

Serviciul de asistenta rutiera este un serviciu care poate fi oferit si de o firma de asigurari, de o firma de service auto sau de fabricantii de masini, pentru o suma anuala care este calculata in functie de mai multe criterii printre care tipul, marca si anul de fabricatie al autovehicolului, de varsta soferului sau de vechimea permisului de conducere. De asemenea, se poate beneficia de asistenta rutiera gratuita la cumpararea unui autovehicul nou, pentru o perioada limitata de timp. Serviciile oferite de asistenta rutiera sunt in general de genul unei reparatii usoare la motor, schimbarea cauciucului, deblocarea masinii sau pana de combustibil. Asistenta rutiera este, deci, un serviciu platit anticipat, un serviciu asigurator pentru incidentele petrecute in trafic si nu numai, si care poate, si in cele mai multe cazuri chiar include si servicii de tractari auto, dar limitate la un numar fix de kilometri.

Tractarile auto sunt servicii de urgenta, nu sunt platite anticipat si nu ofera servicii suplimentare de genul cazare sau rent-a-car ca in cazul serviciilor de asigurari auto.

Calculul acestui serviciu este ceva mai complicat intrucat intervin multi factori care nu pot fi determinati anticipat si deci nu se poate stabili un pret antecalculat.  Astfel, printre factorii importanti care influenteaza in mod hotarator pretul seviciului sunt:

 • Distanta de tractare;
 • Distanta de la locul de garare al autoutilitarei la locul interventiei;
 • Distanta de la service-ul unde este transportata masina defecta pana la locul de garare;
 • Tipul de autoutilitara necesara interventiei: cu carlig, cu platforma si troliu sau cu platfornma si macara;
 • Greutatea masinii tractate;
 • Daca masina trebuie tractata incarcata cu marfa sau se descarca;
 • Manopera operatiilor de centrare pe platforma si blocare/asigurare, legare cu chingi etc.;
 • Uzura utilajelor (troliu, macara…);
 • Uzura autospecialei;
 • Locul de unde se preia masina avariata (sosea, drum de tara etc.);
 • Combustibilul necesar autospecialei si utilajelor;
 • Plata salariatilor care deservesc autospeciala si altele.

La cele de mai sus se mai adauga si conditiile atmosferice (vara, iarna ploaie, ger, arsita), ora efectuarii operatiei (la 14:00 sau la 02:00).

Daca luati in considerare detaliile de mai sus si comparati toate acestea cu preturile practicate de catre firma noastra, va veti da seama ca beneficiul nostru este foarte mic, ponderea importanta in tarif fiind cheltuielile absolut necesare pentru desfasurarea activitatii  – intinderea unei maini prietenesti la nevoie!

Daca doriti sa stiti mai multe, cititi “Despre… tractari auto

S-auzim numai de bine!