Condusul pe timp de iarna

Condusul pe timp de iarna

 

– este, spun autoritatile, bine de evitat dar… problemele nu stiu ce spun autoritatile si apar cand te astepti mai putin, in general iarna! Asa incat, vrand-nevrand, trebuie sa conduceti in conditiile momentului: polei, zapada, viscol…

Pentru a trece peste aceasta adevarata provocare, trebuie sa cunoasteti cateva reguli, unele de bun simt, nu neaparat tehnice, care sa va ajute sa evitati anumite evenimente, unele foarte neplacute! Si sa nu ajungeti sa apelati la tractari auto, desi noi va putem ajuta in orice conditii, avand dotarea – si tehnica si umana – corespunzatoare pentru a rezolva in timp util orice problema.

Condusul pe timp de iarna
Condusul pe timp de iarna

1 – Prima regula este sa nu franati brusc! Se spune ca trebuie sa uiti ca ai frana de picior! Daca se poate, nu franati deloc, doar treceti in treapta inferioara de viteza – frana de motor – si repetati pana la oprirea masinii. Apasand frana de picior si rotile neavand aderenta, nu veti putea frana, in schimb rotile se vor bloca si veti derapa – si aici intervine norocul – in sant sau intr-un pom! Bine, sunt si alte variatii dar asta era ideea, trebuie sa te opresti in ceva, nu? Pe drumurile mai putin circulate este necesar sa fiti si mai atenti cand franati pentru ca acestea ingheata mai repede.

2 – A doua regula pentru condusul pe timp de iarna este distanta suficienta intre masina proprie si vehicolul din fata! „Suficient”inseamna – in cazul de fata, de 3 (trei) ori mai mare decat in mod normal.

3 – Nu faceti miscari bruste din volan! Manevrati-l cat de incet puteti, scadeti viteza cu frana de motor, astfel incat sa luati curbele de pe drum cat mai fin posibil! Cand aveti indicii ca urmeaza o pertine de drum cu gheata, reduceti din timp si foarte mult vieza, astfel incat pe portiunea respectiva sa nu fiti nevoiti sa franati sau sa miscati de volan.

4 – Daca zapada este abundenta si aveti ghinionul sa va blocati in zapada, NU rotiti rotile! Se misca masina in fata si in spate din accelaratie, pentru a impinge zapada, eventual folositi lopatica din dotare pentru a indeparta zapada din spatele rotilor si, daca aveti, presarati sare sau nisip.

5 – Daca totusi intrati in derapaj cu rotile din fata, luati piciorul de pe acceleratie si micsorati viteza prin intermediul franei de motor, avand grija sa manevram volanul cat putem de incet.

6 – Daca intrati in derapaj cu rotile din spate, tractiunea fiind pe rotile din fata, accelerati usor pentru recapatarea echilibrului. Daca masina are tractiunea pe spate, ridicati incet piciorul de pe acceleratie pana cand se recapata aderenta pe rotile din spate, apoi se reia accelerarea pentru a mentine viteza.

7 – Daca urcati o panta, este necesar sa folositi o treapta mai mare de viteza decat cea utilizata cand circulati in conditii normale, pentru a micsora riscul de alunecare.

Si asta nu e tot ce se poate spune despre condusul pe timp de iarna ! Continuarea, pe Reguli de conducere iarna!