Ce putem face cand conducem noaptea

Ce putem face cand conducem noaptea ?

 

In articolul precedent am vazut care sunt pericolele care ne pandesc atunci cand, impinsi de imprejurari sau poate chiar de urgente, trebuie sa conducem pe timp de noapte. O parte din aceste pericole pot fi evitate usor, prin acordarea unei atentii deosebite regulilor de conducere preventive – pentru ca a prevedea este mai usor decat a repara, nu? – altele, mai greu, in cazurile in care apar situatii imprevizibile pe care nu le putem evita si, in acest caz, este de incercat sa le micsoram cat mai mult efectele.

Deci, sa vedem ce putem face cand conducem noaptea ?

 

  • In primul rand, avand in vedere ca organismul nostru este obisnuit cu un stil de viata, cu o periodicitate a diferitelor evenimente (masa, somn, munca) executate in fiecare zi in aceeasi
    Ce putem face cand conducem noaptea
    Ce putem face cand conducem noaptea

    perioada de timp, este de preferat sa nu conducem in perioada dedicata zilnic somnului! Organismul va fi atunci pregatit pentru somn (va fi „somnolent”), reflexele vor fi incetinite, privirea, normal, va fi mai putin receptiva la relativ putinele – si slabele – semnale luminoase, creierul tinde sa-si respecte „tabieturile”, adica sa dea comenzi de relaxare, de incetinire, elementelor dinamice ale corpului si, daca in cabina este si o temperatura confortabila, toate conditiile de somn sunt indeplinite! Evident, in cazurile de urgente acestea nu se aplica pentru ca atunci toate sunt pe maximum, oboseala dispare, suntem „in viteza” si cateodata chiar transferam aceasta stare si autoturismului, lucru, de asemenea, foarte periculos noaptea!

  • Trebuie acordata o atentie marita circulației in perioada amurgului, cand nu-i nici zi dar nici noapte, cand apar umbre si distantele nu mai pot fi apreciate corect. Se circula cu faza mica aprinsa si cu o viteza ceva mai mica decat considerati a fi normal.
  • Intrucat conducerea pe timp de noapte este foarte „consumanta de resurse”, adica cere atentie maxima, reflexe foarte bune, privire intensa asupra drumului dar si asupra mediului inconjurator, incordarea involuntara a muschilor, este absolut necesar a face, periodic, pauze de relaxare. Perioada depinde de conducator (varsta, experienta), conditii de trafic si conditiile in care se afla carosabilul.
  • Pentru ca detaliile sunt foarte importante in cazul conducerii pe timp de noapte, este imperios necesar a se curata parbrizul si luneta cat se poate de bine pentru ca orice impuritate sau pata poate crea reflexii sau obtura detalii importante, cateodata chiar atrag atentia, distragand-o de la observarea altor elemente mai importante.
  • Conduceti „defensiv”, in sensul ca daca nu aveti o vizibilitate buna, la mare distanta, evitati sa depasiti, mai ales autovehicole lungi – TIR-uri, masini cu remorca, autobuze/autocare – si, mai ales, asigurati-va ca nu urmeaza, in sectiunea urmatoare a drumului, nici o curba sau panta.

 

Va astept, pentru continuarea subiectului „Ce putem face cand conducem noaptea”, la articolul Cum conducem in siguranta noaptea!

 

Conducere placuta!