Oboseala la volan

Oboseala la volan

 

Unul dintre factorii majori care duc la cele mai multe accidente produse pe autostrazi este obosela. Daca studiem statisticile putem vedea un bilant infiorator care dezvaluie faptul ca milioane de accidente sunt produse din cauza oboselii la volan. Aceasta duce si la incapacitatea soferului de a-si putea evalua corect starea de epuizare. Mare parte din accidentele soldate din cauza starii de oboseala s-au soldat cu raniri corporale grave, paralizii, membre amputate, si cel mai rau caz, decese.

De aceea pentru a se evita toate aceste evenimente, inaintea unui drum lung pe autostrada, trebuie sa ne luam cateva masuri de precautie:

  • Un prim sfat este acela de a nu pleca la drum in cazul in care conducatorul auto nu s-a odihnit numarul de ore necesar pentru a putea fi “in stare de functiune”.
  • Este indicat ca soferul sa aiba in masina bauturi pe baza de cofeina (ceai, cafea) si nu trebuie asteptat pana intervine oboseala, deaorece aceste bauturi nu isi fac efectul imediat ci d-abia dupa 15-20 minute din momentul in care au fost consumate.
  • Pentru un drum lung, ideal ar fi sa se plece mai repede si sa se ia in calcul si o rezerva de timp pentru cazul in care este nevoie de odihna.
  • Dupa o perioada de 4 ore de condus este nevoie de o pauza de 5-10 minute pentru cateva exercitii care invioreaza si reduc starea de oboseala a conducatorului auto, daca este posibil chiar spalarea fetei cu apa rece. In momentul in care, totusi, starea de oboseala intervine, pentru a evita un accident rutier, trebuie oprita imediat masina pentru o pauza de somn de circa 20 de minute.
Oboseala la volan
Oboseala la volan

S-a constatat ca oboseala la volan are mai multe faze: oboseala usoara, atipire si, in final, adormire.

Este recomandat ca cei care pleaca la drum lung sau in concedii, sa conduca pe timpul zilei, pentru a evita oboseala care intervine in timpul noptii. Sfatul psihologilor este sa incercam pe cat posibil sa nu se conduca intre orele 2.00 – 2.59 cand vizibilitatea este redusa si la fel si bioritmul, si orele 15.00 – 15.59 cad oboseala acumulata isi spune cuvantul asupra organismului si a capacitatii de a conduce.

Starea de oboseala intervine si se acutizeaza si in cazul in care se circula pe sosele care se afla in stare proasta, cu semnalizare deficitara sau necorespunzatoare.

Alte cauze care conduc la o oboseala, uneori prematura sunt temperatura necorespunzatoare din interiorul masinii, conducerea pe timp de noapte, trasee monotone, liniare, plictisitoare, lipsa confortului din autoturism, stare fizica inadecvata, sau chiar consumul de medicamente care au efecte care incompatibile cu aceasta activitate: condusul autovehicolelor.

 

Nu trebuie subestimata oboseala la volan: este cauza a 27% din accidentele rutiere!

 

Deci, inainte de a pleca la drum, odihniti-va, odihniti-va, odihniti-va!