Medicamentele, drogurile si alcoolul la volan …
… sunt, in zilele noastre, probleme destul de frecvente si in acelasi timp majore.
Pentru a putea conduce in siguranta, conducatorul auto are nevoie de reflexe rapide, vedere si judecata foarte bune. Consumul de alcool slabeste toate aceste simturi, reduce capacitatea de discernamant si altereaza atentia si memoria. Ca si alcoolul, drogurile sunt din ce in ce mai des intalnite in randul celor care urca la volan. Si este deja o obisnuinta ca drogurile sa fie amestecate cu alcool. Un numar foarte mare de accidente mortale s-au datorat consumului de alcool.
Potrivit noului cod rutier “conducerea unui autovehicul sau tramvai pe drumurile publice de catre o persoana care a consumat droguri, a luat medicamente cu efecte similare
stupefiantelor sau are o imbibatie de 0,15 mg/l alcool pur in aerul axpirat, respectiv 0,2 g/l alcool pur in sange, este interzisa. In acest sens, confortm proiectului de lege, conducerea unui
autovehicul sau tramvai de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice, care are o imbibatie alcoolica cuprinsa intre 0,2 – 0,5 g/l alcool pur in sange, respectiv 0,15 – 0,25 mg/l alcool pur in aerul expirat se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a V-a de sanctiuni (21 la 50 puncte amenda) si cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 180 de zile. In cazul in care imbibatia alcoolica este de peste 0,5 g/l alcool pur in sange, fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani”.
In cazul in care urcati la volan sub efectul alcoolului sau al drogurilor, riscurile unui accident grav sunt foarte mari. Un numar foarte mare de accidente mortale s-au produs din cauza consumului de alcool.
Datorita efectelor pe care le produc asupra organismului si medicamentele trebuie administrate cu grija. Medicamentele indicate in cazul afectiunilor tractului digestiv, aparatului cardiovascular, sistemului nervos, antiinfectioase, antiparazitare, aparatului genito-urinar, antineoplazice vor fi administrate cu prudenta in cazul conducatorilor auto.
Prof. dr. Ion Fulga, seful catedrei de Farmacologie in cadrul Universitatii de Medicina si farmacie Carol Davila spune: “exista o serie de medicamente care produc sedare. Aceasta inseamna diminuarea activitatii psiho-motorii sub toate aspectele. Persoana sedata nu mai reactioneaza la fel de prompt, ci cu o latenta mai mare. In mod evident, toate medicamentele care produc sedare prin scaderea reactivitatii sunt daunatoare conducatorului auto”.
Este obligatoriu ca medicamentele care produc sedarea sa se elibereze pe baza de prescriptie medicala. Aici amintim de diazepam, fenobarbital si somnifere. Tot Prof. dr. Ion Fulga aminteste ca: “medicii trebuie sa spuna intotdeauna pacientului cum sa evite riscurile legate de un astfel de medicament, inclusiv cele privitoare la conducerea auto. Este bine ca recomandarile medicului sa fie intarite de farmacist, care trebuie sa aiba si el o discutie cu pacientul caruia ii elibereaza medicamentul”. Indicat este sa se citeasca si prospectul medicamentelor pentru a putea sti care sunt efectele asupra organismului.
Este foarte important ca atunci cand urcam la volan, sa ne asumam toate responsabilitatile si in ceea ce ne priveste pe noi dar si pe ceilalti participanti la trafic si sa evitam cat se poate evenimentele neplacute.
Deci, cand sunteti bolnavi si luati medicamente, stati acasa, evitati alcoolul si nu folositi droguri cand vreti sa plecati la plimbare!
Sanatate si mult spor!