Istoria automobilismului

Istoria automobilismului

 

Nevoia omului de miscare, libertate si viteza l-au facut sa caute intotdeauna noii solutii si tehnologii prin care sa le poata imbina pe toate trei. Dezvoltarea acestor tehnologii apar inca de la sfarsitul secolului al XVII-lea, cand oameni din diferite tari brevetau inventii care incet-incet au dus la aparitia automobilului.

Astfel, in anul 1769 apare primul automobil cu abur care poate transporta si oameni. In timp, apar si automobilele cu motoare cu ardere interna si mai apoi cele dotate cu motor electric.

Istoria automobilismului
Istoria automobilismului – automobilul cu aburi

Automobilul, care reuseste in scurt timp sa se dezvolte, se extinde foarte repede in toate tarile dezvoltate si ajung principalul mijloc de transport al oamenilor.

Primele si adevaratele  automobile aparute in Europa au fost cele cu abur, in perioada revolutiei industriale. In acele timpuri, masinile au inceput sa prinda o tot mai mare piata si un rol din ce in ce mai important, ajungand sa fie nelipsite in orasele dezvoltate.

In anul 1888 apare in Germania prima productie de automobile  si este inceputa de Karl Benz. Licenta este preluata dupa aceea de catre Emile Roger, in Franta. In Franta si America, productia de automobile apare undeva in anul 1900. In anul 1889, compania Panhard et Levasso, aduce in piata motorul cu patru timpi, iar vehiculul putea transporta 4 persoane.

In prima parte a secolului XX industria automobilului patrunde in Europa occidentala cu o dinamica extraordinara, numai Franta construind peste 30.000 de autovehicule.

Prima companie americana care incepe productia de automobile este cea a fratilor Charles

si Frank Duryea iar compania se va numi Duryea Motor Wagon Company.

Tot mai repede, omenirea asista la o dezvoltare extraordinara a industriei automobilului si o data cu ea crestea si nevoia de forta de munca in acest plan. Tot in acest timp intervin tot felul de schimbari, de la design si pana la modernizarea liniilor de asamblare si marirea seriilor de masini.  In acea perioada, companiile americane Ford si General Motors iau amploare cotandu-se printre cele mai bune companii din industria automobilelor.

Istoria automobilismului
Istoria automobilismului – transport de persoane

In cele doua razboaie mondiale, automobilul si-a dovedit utilitatea fiind utilizat in deplasarea trupelor sau munitiilor si aparaturii. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, americanii reusesc sa conceapa un autovehicul care sa le permita sa se deplaseze pe orice tip de teren iar primele automobile gen jeep sunt construite de Chrysler in 1941.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, Germania scoate pe piata primele automobile Volkswagen Beetle („broscuta”), automobile ce vor fi apreciate in intreaga lume (la noi in tara au fost masinile de mare viteza si stabilitate ale Militiei).

Dupa anul 1948, marile companii, General Motors, Cadillac, Ferarri, modernizeaza si aduc un plus din ce in ce mai mare automobilelor, viteza si puterea cresc din ce in ce mai mult iar designul devine mult mai placut si mai armonios.

In anul 1954 apare Mercedes-Benz 300S, fiind primul automobil cu motor cu benzina cu injectie mecanica. Daca va intereseaza, cititi si Istoria automobilului in Europa!