Conducerea ecologica
– este definita ca fiind totalitatea masurilor de verificare si/sau control luate in scopul obtinerii unui consum mic de carburant, implicit la o poluare redusa, prin aceasta protejandu-se mediul inconjurator.
Poluarea atmosferei de catre autovehicule se face atat prin esaparea in atmosfera a gazelor de ardere din motor cat si de sistemele secundare care duc la cresterea consumului de combustibil (aerul conditionat) si prin aceasta la cresterea gazelor de ardere emise. Mai exista si o alta cale de poluare, cea a deseurilor rezultate din scoaterea din functiune a unor parti din componenta masinilor si nereciclate ci aruncate pur si simplu! De aici, necesitatea – nu numai ecologica ci si financiara! – de a prelungi cat mai mult viata acestora iar la final, reciclarea! Un bun exemplu este acela al rotilor, care la fiecare 10.000 km. trebuie schimbatei intre ele, in general in cruce dar sunt si scheme care includ si roata de rezerva, in cazul in care aceasta este normala si nu redusa.
Cand vorbim despre conducerea ecologica, avand in vedere scaderea consumului de combustibil, vorbim , de fapt, despre masuri de economisire a finantelor proprii astfel incat este necesar sa stim o serie de masuri pe care le putem lua pentru a obtine beneficii notabile.
Astfel:
- Inainte de a pleca la drum, este indicat sa planificam in amanunt traseul pe care urmeaza sa-l parcurgem, astfel economisim nu numai timp ci si bani;
- In planificarea traseului de urmat catre tinta finala a calatoriei, trebuie sa tinem cont de evitarea zonelor foarte aglomerate, acestea ducand nu numai la cresterea consumului de carburant dar si la uzura masinii, oboseala conducatorului auto si irosirea inutila a timpului (iar timpul inseamna bani, nu? – Time is money!).
- Trebuie sa evitam sa tinem/depozitam in autovehicol sau in portbagajul acestuia, lucruri care nu ne sunt de folos in calatoria pe care o intreprindem. Cresterea greutatii masinii duce la cresterea consumului de carburant.
- E de preferat sa conducem, mai ales la drum lung, in afara localitatilor, in mod constant, fara accelerari si franari. Daca autoturismul are tempomat este imperios necesar sa-l utilizam pentru ca acesta nu numai ca duce la o reducere insemnata a consumului de benzina dar ne si mentine mai odihniti (netinand piciorul pe acceleratie) si mai apti pentru condus.
- Daca nu intervine nimic care sa ne faca sa umflam cauciucurile, este necesar ca odata pe luna sa verificam si sa aducem la valoarea optima presiunea din roti. Daca sunt moi, rotile au un contact mult marit cu carosabilul si, in afara de uzura incorecta a anvelopelor, cresc frecarea si prin aceasta consumul de combustibil. De retinut ca aceasta operatie se face „la rece”, dupa o perioada de rulare ele se incalzesc si presiunea din ele creste.
Urmatoarele masuri despre conducerea ecologica… in Conducerea economica!