Conducere preventiva primavara
Primavara este unul din cele mai frumoase anotimpuri, anotimpul renasterii si invierii naturii dupa iarna lunga si friguroasa. Si ce poate fi mai frumos, decat sa vezi cum soarele straluceste vesel si incet-incet totul revine la viata.
Dar, acest anotimp este si unul dintre cele mai capricioase si schimbatoare din punct de vedere meteorologic si in consecinta, anotimpul care solicita extrem de mult conducatorii auto.
Dupa o iarna solicitanta, cea mai importanta masura de prevedere o constituie pregatirea autovehiculului din punct de vedere tehnic.
Trebuie facuta o verificare riguroasa a pneurilor din punct de vedere al uzurii fizice sau morale. Daca anvelopele au fisuri sau daca vechimea anvelopelor este prea mare, atunci acestea trebuie schimbate rapid. Este indicat sa schimbam anvelopele de iarna cu cele de vara sau, avand in vedere schimbarile frecvente ale conditiilor meteo, cu cele cu profil intermediar.
Este necesara schimbarea uleiului, in cazul in care termenul de valabilitate al acestuia a expirat. Este necesara atat schimbarea uleiului cat si a filtrului de ulei.
Este obligatoriu sa tinem cont si sa verificam bateria de acumulator (se va verifica nivelul electrolitului din bateria de accumulator), lichidul de frana, lichidul de racire (in cazul in care lichidul de racire este sub nivelul minim, se va completa pana la atingerea nivelului).
Dupa cum spuneam mai sus, primavara este unul din cele mai schimbatoare anotimpuri si pot apare o serie de factori de risc care sa ingreuneze sau sa puna in pericol circulatia in siguranta a masinii. In acest anotimp apar cele mai variate fenomene meteo: ninsoare, lapovita, ploaie, polei, mazga, ceata, burnita, vant. Drumul alterneaza de la portiuni cu carosabil uscat la portiuni cu carosabil acoperit cu polei, gheata sau zapada, unde aderenta este foarte scazuta.
La iesirea din iarna, intalnim frecvent portiuni unde carosabilul este deteriorat si prezinta gropi si fisuri, iar marcajele de pe sosea sunt sterse total sau partial, ceea ce duce mult la ingreunarea traficului si necesita o atentie sporita din partea conducatorului auto.
In acest anotimp traficul rutier este mult mai diversificat datorita aparitiei biciclistilor, motociclistilor, mopedelor, carutelor si pietonilor.
Alti factori importanti si de care trebuie sa tinem seama sunt oboseala si depresia, astenia de primavara, acestea isi fac aparitia din cauza frecventelor schimbari meteorologice si duc la ezitari in luarea deciziilor.
Pentru evitarea factorilor de risc ce pot duce la evenimente neplacute si chiar la accidente grave trebuie sa aplicam o conducere preventiva primavara, fiind indicat sa evitam si sa contracaram acesti factori prin verificarea autovehicului din punct de vedere tehnic si o atentie marita plus adaptarea permanenta a vitezei in functie de conditiile meteo si de trafic. Pentru cei care nu au condus pe timpul iernii este necesara o perioada de reintegrare si acomodare cu traficul pe trasee scurte si portiuni mai putin aglomerate.
Daca socotiti folositoare cele ce v-am spus, puteti afla mai multe in articolul “Conducere preventiva toamna“.
Calatorie placuta!