Conducere preventiva pe timp de ploaie

Conducere preventiva pe timp de ploaie

 

Am scris intr-un alt articol despre conducerea preventiva in sezonul cald si situatiile care pot aparea si carora trebuie sa le facem fata.  Astazi as vrea sa incepem sa detaliem putin si vom continua cu conducerea preventiva pe timp de ploaie.

Pentru o deplasare in deplina siguranta pe timp de ploaie, este recomandat sa se conduca prudent, viteza de deplasare sa fie adaptata continuu la conditiile de drum si trafic si sa se ia in calcul ca spatiul de franare creste considerabil in astfel de conditii.

Conducere preventiva pe timp de ploaie
Conducere preventiva pe timp de ploaie

Intotdeauna trebuie sa se tina cont de elementele care pot genera pericole si de masurile de prevenire a acestor pericole.

O situatie extrem de periculoasa este acvaplanarea, adica formarea unei pelicule de apa intre pneu si sol, si asta datorita vitezei mari sau uzurii anvelopei. In cazul in care carosabilul este umed, acvaplanarea apare la o viteza de peste 80 km/h, sau la 50 km/h in cazul in care autovehiculul trece pe drum in care apa balteste. In aceste cazuri, masina nu mai poate fi oprita, nu mai poate fi controlata directia de deplasare iar pentru a restabili controlul se asteapta ca viteza sa scada, insa, fara a actiona frana.

In conditii de ploaie, vizibilitatea este redusa iar distantele si viteza cu care se deplaseaza ceilalti este mult mai greu de apreciat. In acest caz este indicat ca viteza sa fie redusa si adaptata acestor conditii si pastrata o distanta mai mare fata de ceilalti participanti la trafic.

In cazul in care ploua torential si vizibilitatea scade extrem de mult si este necesara oprirea in afara partii carosabile cu luminile de avarie in functiune, pentru a putea fi vazuti de cei din trafic.

Trebuie acordata o atentie sporita persoanelor care trec strada fara sa se asigure sau in fuga cat si biciclistilor care pot ocoli baltile fara sa se asigure.

Pe timpul conducerii in conditii de ploaie este necesara utilizarea luminilor de intalnire chiar si pe timpul zilei, pentru a evita evenimentele neplacute.

Este indicat sa se evite efectuarea depasirilor, aceasta sa se efectueze numai in cazul in care este strict necesara.

O alta masura de conducere preventiva pe timp de ploaie si de prevenire a accidentelor este evitarea bruscarii volanului, acceleratiei sau franei.

In cazul in care intensitatea ploii este mica, pamantul si praful de pe sosea, in combinatie cu particulele de apa formeaza mazga. Aceasta necesitand o atentie sporita din partea conducatorului auto.

Ploaia este cel mai raspandit fenomen meteo, fiind intalnit frecvent in toate anotimpurile si de aceea trebuie tratat cu extrem de multa seriozitate si responsabilitate, pentru a putea preveni si combate evenimentele neplacute.

Si pentru ca ploaia este prezenta si primavara, cititi si “Conducere preventiva primavara

 

Atentie marita si… drum bun!