Conducerea masinii in mediul rural

Conducerea masinii in mediul rural – “ca ala tara”!

 

Este foarte probabil ca fiecare conducator auto – „amator” sau profesionist – sa fi trecut prin situatia de a conduce pe un drum de tara, mai bun sau mai prost, dupa primar J!

Si cred ca nu sunt dispusi sa repete foarte des experienta, nu numai din cauza faptului ca automobilul are de suferit (amortizoare, filtrul de praf…) ci si pentru ca acolo este „o alta lume”, mai dezordonata, mai fara semnalizari, pare ca si mai fara reguli!

Nu este chiar asa, „tara” e tot a noastra si se supune acelorasi reguli de circulatie, doar ca aici mai sunt si reguli nescrise care provin din experienta tuturor si care trebuie respectate, de genul „Daca vezi o minge traversand strada, franeaza imediat! Dupa ea va aparea sigur un copil care nu se asigura ci fuge dupa ea!”.

E drept ca este mare deosebire fata de circulatia urbana, sunt caracteristici deosebite de trafic: vehicule nesemnalizate, carute, sarete, biciclisti, utilaje agricole, tractoare, unele cu remorca si incarcate pana la refuz, altele ce pluguri, grape sau semanatori remorcate – depinde de anotimp – si alte vehicule cu tractiune animala sau chiar umana. In afara de asta, ulitele nu au semnalizare, oricand poate iesi cineva/ceva de pe ea fara sa se asigure… ca sa nu mai vorbim de starea caii de circulatie, mai ales daca ploua!

Sa vedem, deci, la ce ar trebui sa fim atenti si ce ar trebui sa facem, care sunt regulile de conducerea masinii in mediul rural.

 

  • Atentie sporita la intersectii. Oricand poate aparea cineva de pe o ulita, poate chiar un tanar care invata sa conduca masina lui tata… la tara merge!
  • Utilizati claxonul in cazul depasirilor, dar nu chiar din apropiere, sa nu speriati animalele, care pot schimba iute traiectoria si sa va iasa in fata.

    Conducerea masinii in mediul rural
    Conducerea masinii in mediul rural
  • Tot la depasire, faceti-o cat mai larg cu putinta, atat in cazul biciclistilor (care pot ocoli o groapa) cat si in cazul carutelor supraincarcate cu produse agricole.
  • Atentie marita si la depasirea pietonilor! Unii pot fi in stare de ebrietate si, brusc, sa o ia „pe trei carari”!
  • Circulati cu viteza redusa – atat pe timp uscat, din cauza prafului si a pietrelor pe care puteti sa le proiectati catre ceilalti participanti la trafic, cat si pe timp de ploaie din cauza aderentei scazute a pneurilor si a stropirii cu noroi.
  • Campul vizual al copiilor fiind mai redus, copii pot percepe masina ca stand si pot traversa strada in fuga!
  • Daca vedeti batrani, tineti cont ca ei pot sa nu mai auda bine si deci sa nu auda masina si sa schimbe brusc directia de mers, se pot razgandi, sunt ezitanti si se deplaseaza greu.
  • Nu in ultimul rand atentie la animale! Chiar daca vacile par ca merg drept inainte, poate oricand sa iasa un vitel din rand…
  • Seara, cand se intorc de la camp carutele, oboseala zilei poate sa-i fi ajuns pe cei din ele si sa fi adormit, caz in care animalele de tractiune merg singure si… nu stiti unde e casa lor! Daca folositi claxonul din apropiere, s-ar putea sa se sperie si s-o ia la fuga exact prin fata masinii!

 

Totusi, nu va speriati, conducerea masinii in mediul rural nu este chiar asa de grea daca aplicati conducerea preventiva si mergeti incet!

Drum bun!